header banner
Default

Microsoft recently released a Windows preview update that fixed the blue screen of death


Table of Contents

    Ik zeg het al langer en zal het nog een keer zeggen.

    De Windows Insider tak had dit moeten opvangen. Ze hadden nooit het Windows test team zo massaal moeten ontslaan. Ai had dit misschien kunnen opvangen maar in de huidige staat daarvan is dat blijkbaar nog steeds niet mogelijk.

    Al eerder is duidelijk geworden in het nieuws dat er met de meldingen weinig tot niets word gedaan van de Windows Insiders. Ernstige meldingen zoals eerder van dat folders verdwenen bij updates bijvoorbeeld werd niets meegedaan.

    Eindgebruikers zijn geen Beta testers of Windows Insiders. Dit had in de eerdere hogere branches gespot moeten worden voordat deze Preview update gepushed werd naar eindgebruikers/klanten :/

    Het vaak zeggen betekent niet dat het de waarheid word.
    Microsoft had inderdaad het test team niet massaal moeten ontslaan. Maar testers kunnen ook geen wonderen verrichten.
    Als er een kans van 1 op de miljoen configuraties is dat dit gebeurt, dan gaat een test team dat niet vinden, maar Microsoft krijgt dan wel de nodige meldingen binnen.

    Met de informatie die nu bekend is, lijkt het erg onwaarschijnlijk dat het voorkomen was toen ze nog dat grotere test team hadden.
    En waarom jij denkt dat Ai dit had kunnen opvangen is me helemaal een raadsel. Het laat me eerder zien dat je erg weinig ervaring met testen hebt.

    Zijn er wel 1 miljoen configuries mogelijk. Laptops vakken al af. Mini computer ook lijkt mij sterk dan Windows in de brand vliegt omdat er een ander merk geheugen of ssd in zit. Bedrijfscomputer van een bepaalde serie zijn meestal ook identiek. Burgers en bedrijven kopen volgens mij niet veel PC's meer maar voornamelijk laptops. Dus wat er overblijft in de Tweaker die zijn eigen pc inelkaar sleutelt. Hier kunnen idd veel verschillende configuraties zijn maar 1 miljoen lijkt mijn wat veel.

    Of zie ik iets over het hoofd

    Hier kunnen idd veel verschillende configuraties zijn maar 1 miljoen lijkt mijn wat veel.

    Dan ben je duidelijk niet bekend met het concept van combinatoriek. Denk eerder aan de richting van 1020.

    Één miljoen combinaties is helemaal niks.

    Nou zal het ook niet gebeuren dat echt letterlijk één specifieke combinatie uit die 1020 het niet doet, maar elke combinatie van 2 losse factoren (bijvoorbeeld moederbord en CPU) testen bij elke update is echt al niet meer te doen.

    [Reactie gewijzigd door bwerg op 25 augustus 2023 21:25]

    Zoals jij het uitlegt begint mij weer iets te dagen van de wiskunde lessen van vroeger.

    Wiskunde is/was mij ding.

    Het aantal combinaties loopt gigantisch snel op, omdat mensen niet altijd de laatste versie draaien.
    Hoeveel moederborden heeft MSI? stuk of 20? Maar die hebben allemaal ook 10 a 20 bios versies. Een stuk of 10 driver versies voor de chipset. Meerdere driver versies voor andere onderdelen op het mobo.
    En dan hebben we het nog alleen maar over hardware en software die direct bij die hardware hoort.
    Maar wat als je de andere software die voor windows beschikbaar er bij telt?

    Toen het idee voor een touchscreen op een laptop nog net nieuws was kocht het bedrijf waar ik werk voor de eerste keer laptops met touchscreens. Helaas was het een van de eerste modellen van de hardware leverancier en duurder het lang voordat we de echte hardware in handen hadden.
    We gingen ook naar een nieuwe windows en office versie, dus de meeste tests hadden we daarvoor op oudere hardware gedaan. (met grotendeels dezelfde onderdelen)

    Ik had wel verwacht (en gewaarschuwd) dat er met de touchscreen problemen zouden kunnen zijn. Wat ik niet verwacht had, is dat Word crashte met een bepaalde template als er een touchscreen aanwezig was. Je hoefde het scherm niet eens aan te raken.

    Wat als deze BSODs ook alleen gebeuren met een bepaalde hardware config en een bepaald stuk enduser software wat helemaal niks met de hardware te maken heeft?
    Dan kom je heeeeel erg makkelijk aan een miljoen mogelijke configuraties.

    [Reactie gewijzigd door mjtdevries op 25 augustus 2023 11:51]

    100 verschillende videokaarten maal 100 verschillende moederborden maal 100 verschillende processoren. Dan heb je al 1 miljoen verschillende configuraties.

    Als je dan ook nog nagaat dat er honderden verschillende versies van chipsets, drivers etc bestaan.. En dan componenten zoals opslag en geheugen niet meegenomen. Ga er maar vanuit dat er miljarden configuraties mogelijk zijn.

    Laten we puur naar LGA1700 computers kijken: er zijn ongeveer 40 verschillende CPUs met die socket, en volgend jaar waarschijnlijk rond de 60. Daarbovenop zijn er 320 verschillende LGA1700 moederborden, waarvan 170 DDR4 en 150 DDR5. Tweakers trackt 3200 DDR4 pair/single SKUs en 760 DDR5 pair/single SKUs. Er zijn 960 kaarten sinds de 1000 series waarmee iemand dat waarschijnlijk zou pairen. Dan zijn er nog eens 1300 M.2 SSDs en 2900 2.5" SSDs en 2100 SATA HDDs. Als we heel naïef zouden aannemen dat iemand gemiddeld 2 opslagschijven in zijn PC heeft steken, waarvan 1 M.2 en 1 van éénder welk type, dan krijgen we de volgende som:

    (170*3200 + 150*760) * 60 * 960 * 1300 * (1300+2900 +2100) = 658,000 * 60 * 960 * 1300 * 6300 = 310,407,552,000,000,000 mogelijke combinaties. En dat is dan ENKEL LGA1700. Tel er nog eens de 3 andere generaties van Intel en de 6 generaties van AMD die ondersteund worden, en dan ook nog eens alle laptops en onderdelen die ik niet hem meegerekend zoals extra netwerkkaarten, randapparatuur zoals toetsenborden, muizen, webcams en microfoons, plus dan ook nog eens verschillende BIOS versies,... Ik denk dat die 10^20 van @bwerg al snel een onderschatting is.

    Met de informatie die nu bekend is, lijkt het erg onwaarschijnlijk dat het voorkomen was toen ze nog dat grotere test team hadden.
    En waarom jij denkt dat Ai dit had kunnen opvangen is me helemaal een raadsel. Het laat me eerder zien dat je erg weinig ervaring met testen hebt.

    Bedankt voor de onnodige sneer ;)

    Ik ben Microsoft Windows Vista en Windows 7 beta tester geweest.

    Het is niet ik die denkt dat Ai dit had kunnen opvangen. Ik doelde op Microsoft die dacht het zo op te kunnen vangen met AI door het test team te ontslaan. En ja, dat is mij ook een raadsel waarom Microsoft denkt alles met Ai en telemetrie te kunnen oplossen.

    Ik bedoel mensen die een opleiding hebben gehad tot tester, die ervaring hebben als test manager voor een complex product. Niet iemand die zich heeft aangemeld als beta tester. Dat is totaal wat anders.

    En toen microsoft dat test team had ontslagen hebben ze helemaal niks over AI genoemd. Toen was de AI hype er nog niet.

    Ik ben Microsoft MCSE'er geweest en bij mij bestaat nu echt de indruk dat je gigantisch aan het trollen bent.

    Fijne dag verder.

    Dunning Kruger betekent dat iemand op basis van summiere kennis een diepgaand begrip denkt te hebben van een onderwerp en daardoor met getrokken conclusies de plank volledig misslaat. Dat is hier geenszins van toepassing en een dergelijke term maakt ook jouw bijdrage hier niet opeens diepzinnig. Zou liever zien dat hier op de bal wordt gespeeld maar dat gaat steeds vaker mis is mijn indruk. Mensen dus ook @toro delen gewoon hun standpunten en persoonlijke labels opplakken draagt niets bij aan de discussie.

    Als je denkt dat je kennis van testen hebt, omdat je je ooit in een test programma hebt aangemeld en omdat je MCSE-er was, dan maak je duidelijk dat je op basis van vrijwel afwezige kennis van testen je je eigen kennis van testen vreselijk overschat. En dat is de definitie van het Dunning Kruger effect.

    Of je nu wel of niet verkeerde conclusies trekt staat los van het Dunning Kruger effect. Maar uiteraard zal die beperkte kennis zelden leiden tot de juiste conclusie
    De claims die toro doet dat dit in een eerder stadium was gevonden en opgelost als Microsoft maar op de juiste manier zou werken is op geen enkele manier te onderbouwen.

    Hoe geweldig je ook test: "Shit happens".
    Test teams weten ook drommels goed waar hun beperkingen liggen.

    Als je denkt dat je kennis van testen hebt, omdat je je ooit in een test programma hebt aangemeld en omdat je MCSE-er was, dan maak je duidelijk dat je op basis van vrijwel afwezige kennis van testen je je eigen kennis van testen vreselijk overschat.

    Ik lees nergens dat @toro zijn mening alleen baseert op zijn persoonlijke geschiedenis als tester. Dat MCSE-verhaal kwam later pas en er wordt verder helemaal niks door hem aan gehangen. Dat doe jij alleen, in een nogal aanmatigende toon.

    En de dunniger-kruger-opmerking kwam ook pas nadat toro zijn certificaten en beta-tester-ervaring erbij haalde, die eitjeappeltje initieel gewoon op de bal afwimpelde, waarop toro begon over trollen...

    Ervaring als beta-tester is wel degelijk iets totaal anders dan als tester in een development team.

    Als beta-tester volstaat het om gewoon te testen met de configuratie die jij als gebruiker hebt. Gewoon normaal gebruik met wat extra registratie en administratie. Misschien wat extra rondklikken en de obscure hoekjes opzoeken. Maar je hoeft echt niet systematisch configuraties af te gaan (wat voor het probleem waar dit artikel over gaat toch echt nodig is). Om veel configuraties te testen wordt bij beta-testing juist gebruik gemaakt van het feit dat de groep beta-testers groot is, elke tester test één configuratie.

    Als tester in een development team hoor je zelf over (combinaties van) mogelijke factoren na te denken die invloed hebben op de werking van jouw product, over hoe je die factoren kan testen, over hoe je de combinatorische explosie van factoren kan beperken, en over hoe je een test-infrastructuur grootschalig opzet zodat je dit allemaal kan. In het geval van MS zijn daarbij nog eens niet alleen software-configuraties can toepassing maar ook hardware-configuraties, wat die infrastructuur extra lastig maakt. Één oplossing is dan om dat te doen via beta-testers, maar dan nog komt de globale testaanpak en -uitrol vanuit het development team, waar een tester over na moet denken (en niet een beta-tester).

    [Reactie gewijzigd door bwerg op 26 augustus 2023 09:03]

    Als je op de man speelt in een discussie dan heb je je wat mij betreft meteen gediskwalificeerd. Een discussie voer je met respect voor de ander, niet met een superioriteitsgevoel dat je even moet laten gelden. Het zou fijn zijn als er weer een stukje netiquette terugkwam op deze site.

    En mensen die blijven roepen dat dit komt omdat Microsoft zijn testteam heeft ontslagen hebben nooit echt ingelezen in welke aanpassingen Microsoft gedaan heeft en waarom zij geen dedicated testteam meer wensten te gebruiken.

    De testen gebeuren nu in de development teams zelf waardoor er veel sneller feedback naar de devs kan gaan, zij korter op de bal kunnen spelen en bugs die geintroduceerd worden een stuk sneller zijn op te lossen. Niet dat je ineens na 1 of 2 weken een bugrapport krijgt en weer helemaal moet gaan uitzoeken hoe alles weer in elkaar zat maar je soms al in de uren na je publicatie de feedback kunt krijgen.

    Het is niet dat er minder getest wordt binnen MS, het is dat ze het anders zijn gaan doen. Maar roepen dat ze hun testteam hebben ontslagen is natuurlijk heel eenvoudig.

    En een issue moet gespot worden en voldoende gebruikers treffen voordat je daardoor een hele update gaat pauzeren. Bij elke release moet men ongetwijfeld enorm veel afwegingen maken en je ziet vaak genoeg in de release notes van maandelijkse updates dat ze al weten dat er nieuwe problemen geintroduceerd worden met die update, maar dat de bugs die ze oplossen belangrijker zijn dan de nieuwe problemen die ze introduceren.

    En met honderden miljoenen combinaties van hard- en software is het sowieso onmogelijk om alles te testen. Ik snap niet dat mensen er van uit kunnen gaan dat MS alles maar moet kunnen voorzien. En al helemaan niet dat men gaat klagen dat een update die duidelijk preview in de naam heeft voor problemen zorgt. Daarom ook dat het een preview is.

    Het is niet dat er minder getest wordt binnen MS, het is dat ze het anders zijn gaan doen. Maar roepen dat ze hun testteam hebben ontslagen is natuurlijk heel eenvoudig.

    Wat heel eenvoudig is, is roepen dat de development teams zelf gaan testen en dat het daarmee wel goed komt.

    Maar developers zijn geen testers. Dat zijn twee totaal verschillende takken van sport en het is zeldzaam dat iemand in beide goed is.

    Mensen die ervaring hebben met DevOps en Agile teams weten dat het ongelooflijk moeilijk is om de kwaliteit van tests op peil te houden.

    Tegenwoordig heb je worden als DevSecOps en soms nog de DevSecOpsBiz.
    Het nadeel van een brede kennis is dat je dan minder diepgang hebt.

    Maar developers zijn geen testers.

    Daarbij: een unit test is iets heel anders dan een integratietest of een systeemtest. Bij die laatste zit je bij een groot product ver van de developer af, ja, maar dat is inherent aan de test. Een developer is bezig met details, een systeemtester juist met het globale gedrag.

    Dat ontstond kort na de release van een previewversie van Windows 11, KB5029351, en Windows 10, KB5029331

    Het gaat hier dus om een previewversie, niet om een reguliere update. Lijkt mij stug dat jan met de pet die automatisch binnen krijgt (dat zou wel slordig zijn).

    En dat is helaas precies wat er gebeurd als je zelf handmatig op de Windows update knop drukt.

    Het is slordig, dan zeg je het nog netjes :)

    Geef je helemaal gelijk. Soms gaat er ook wel een wat fout bij een Linux distributie meestal is het dan heel snel opgelost. Ik hoop dat Microsoft een lijstje heeft met wat welke foutcode betekent anders wordt het wel heel lastig. Ik snap er in iedere geval een snars van. Het is mooi als het in Windows werkt, werkt het niet dan vindt ik het maar een lastige om er achter te komen waarom. Is misschien ook wel de reden waarom een Linux distributie het meestal sneller is gefixt. Log-files zijn veel duidelijker en onderdeel van het systeem.

    Ik ben zelf geen Windows man.

    Zijn de resente Windows versies op nieuw geschreven of zit er nog code in van dos 5.0 of windows 3.11. Nog steeds maar een maximaal aantal karakters in de verkenner die in de praktijk te weinig kunnen zijn en een zwaar achterhaald filesysteem (NTFS) stemt mij weinig goed.

    Kan hier iemand een uitspraak over doen.

    Is mij bij linux inderdaad ook overkomen, maar vanuit het boot-menu kon ik ook gewoon de vorige geïnstalleerde kernel-versies selecteren waardoor ik niet op een update of fix hoefde te wachten. :)

    Ja, als je nog in Windows 3.11 denkt loop je echter wel achter... wat niet wil zeggen dat de specifieke dingen die jij noemt veranderd zijn want backwards compatibility breek je niet voor de lol.

    [Reactie gewijzigd door bwerg op 26 augustus 2023 08:57]

    Hier op managed Dell laptop ook een bsod na de Windows update.
    Helaas geen andere methode dan laptop wipe en opnieuw in spoelen.

    Repair of uninstall update werkten niet in het boot service-menu.

    Dus je werk heeft preview op een manager device? Of misschien had dat een andere oorzaak?

    Assumpties ;) Misschien gewoon een test-device, net om zulke zaken op te pikken.

    Developer device met meer vrijheden. Windows update staat geheel open, incl bios updates.
    Is ook wel nodig , anders zou ik de Nvidia A5000 nog op een driver van vorig jaar zitten.

    En je kan ook niet booten naar veilige modus?

    Probleem was dat booten in Windows geheel niet lukte. Dus ook safemode niet. Dell support OS lukte ook niet/beperkt.

    Dit vindt ik wel een hele grove fout. Hoe krijg je dat nu voor elkaar. Safemode moet altijd werken daarom heet het ook Safemode.

    Als ze nou gewoon beter hadden getest waren de klanten niet over de zeik, hongen ze bii MSI niet in de gordijnen en zater er een aantal laptop fabrikanten niet met hun handen in het haar. Daar komt nog bij productie verlies omdat je laptop het niet doet.
    Baas in de stress.

    Hele vereerde zuinigheid van MS. De indirecte- en gevolg kosten zijn vele malen hoger dat het fatsoenlijk testen.

    Ik heb hier ook een dell laptop gehad waarbij de videokaart drivers om waren gevallen. Via de Dell support tool kwam ik wel in het keuzescherm voor safemode maar welke mode ik ook probeerde niets werkte.
    Gelukkig was het een laptop die leeg mocht. Dus leeggegooid (met de dell tools) en een verse windows 11 erop gezet.

    Gebruik ook een Dell van het werk een laptop pro dus niet een die je bij de. Mediamarkt koopt. Scherm is al 2 x kapot geweest nog geen half jaar achter elkaar. Toetsen vielen eraf touchpad ging bol staan net als de accu. Als ik dat ding aanslinget zit meteen 85% van de 16gb vol.
    Heren ICT kunnen het niet verklaren. Als ik alle processen optel kom ik bij lange na niet op die 85% gebruik.

    Zal wel een maandag ochtend model zijn geweest in het verleden was Dell wel oke.

    Dat ligt dan aan je systeembeheerder.

    Als ik hier alles opstart geeft systeem aan dat ik 31,5 Gb vrij heb van de 32 Gb ram.
    De beheerder zal dus wel veel op de achtergrond in het systeem laten draaien.
    Lijkt me niet een specifiek Dell probleem.

    En dezelfde systeembeheerder is verantwoordelijk voor de kwaliteit van de laptop, al zal hij wel met een boekhouder te maken hebben.
    Maar uitval is sowieso ongewenst en kost de baas geld vanwege niet productief kunnen zijn.

    Tijd voor een nieuwe systeembeheerder? :+

    500 mb geheugen gebruik na het opstarten dat is wel heel weinig. Welke Windows versie gebruik je 2000.

    Als er iets op de achtergrond draait moet dit proces toch in de lijst van de takenbeheer staan. Of kunnen deze ook verborgen ziin!?

    Wbt de stad steembeheerders ben ik met je eens. Ben op het moment gedetacheerd bij een gemeente dus dat van onproductiefe uren is geen ramp.

    Mijn uitspraak is altijd, "geld is van de burger en niemand is de baas"

    Dit vindt ik wel een hele grove fout. Hoe krijg je dat nu voor elkaar.

    Zie de foutmelding "unsupported processor"... je modus kan nog zo veilig zijn, maar als je CPU niet herkend wordt kun je niet veel. Dus wat dat betreft waarschijnlijk pech met welke fout er hier getriggerd wordt.

    Lekker gemanaged dan, kan me geen rede bedenken waarom je preview updates zou loslaten op zakelijke clients.

    Dit soort meuk staat bij ons gewoon uit in mecm.

    Tja, de fout die veel bedrijven maken: Denken dat developers wel verantwoordelijk met die extra vrijheid om gaan.

    Die functie heeft bij mij nog nooit gewerkt. Wat dat betreft is de rollback functie onder Linux véél beter. Misschien dat Microsoft eens dáár moet gaan (af)kijken hoe dat te doen. Aangezien ze van Linux houden....

    Er is wel meer veeeeel beter in Linux ;) ;)

    Dat kun je wel zeggen. Ik gebruik na een jaar of 6 Windows-loos te zijn geweest weer een Windows-laptop voor werk. Het drama rondom de Windows updates is nog geen spat veranderd. Prive blijf ik er ver vandaan.

    Euh... volledig mee eens! maar sssttt! :*)

    Net op tijd gezien! MSI mobo en previewupdates hier. Ik heb de updates even gepauzeerd en de preview kunnen voorkomen. Bedankt!! :D

    Ben ik de enige die het best een prestatie vindt dat de update automatisch gedeinstalleerd wordt na een aantal crashes?

    Windows heeft er naar mijn ervaring wel vaker een handje van om dingen te doen waar geen (of niet uitdrukkelijk) toestemming voor is gegeven. Zoals een week terug, toen klikte ik op “updates pauzeren voor x aantal dagen”. Vervolgens was er voor iets anders een reboot nodig en Windows gaat doodleuk lopen updaten

    Van de week 's avonds lekker Factorio gespeeld. Ik sla het spel op en BOEM! helaas een BSOD net toen ik het spel had opgeslagen... Mijn save file van +60 uur was onherstelbaar.
    Gelukkig waren er nog autosave bestanden. En ja ik heb ook een MSI board.

    Ongerelateerd, de BSOD uit het artikel treedt op na het installen van de updates + een reboot.

    Maar het zegt niet specifiek dat het meteen gebeurd bij de reboot.
    Het geeft aan dat ergens na het installeren van de updates en de reboot (want dan worden de updates pas echt actief) de BSOD kan optreden.
    Maar ik zag op de Microsoft pagina geen enkele indicatie hoe lang na de reboot het kan optreden. Je zou verwachten dat wanneer het meteen bij de boot optreed ze dat wel zouden vermelden. Sterker, ze geven in de instructies aan de BSOD te reproduceren voor het maken van logs.
    Dat zou suggereren dat windows normaal gestart is en daarna de BSOD kan optreden.
    (Maar wellicht is die instructie een generieke instructie)

    Maar het zegt niet specifiek dat het meteen gebeurd bij de reboot.

    Dat maak ik wel op uit de tekst:

    Microsoft has received reports of an issue in which users are receiving an “UNSUPPORTED_PROCESSOR” error message on a blue screen after installing updates released on August 22, 2023 ( KB5029351) and then restarting their device. KB5029351 might automatically uninstall to allow Windows to start up as expected.

    Mijn tijdelijke Dell laptop volgt een ander stramien. Sneaky updates installeren, dan vastlopen waardoor 5-10 sec power knop de enige optie is. Ik hoef dus niet te rebooten :? .
    Dit is de laatste 3 keer gebeurd met updates op Win11...

    Random BSOD's op die manier krijg ik alleen als ik mijn geheugen te hard opvoer :+

    Wellicht leest factorio het hele geheugen die die gebruikt op dat moment uit om een save file te kunnen maken, gezien ze een enorme json opslaan uiteindelijk. Ik zou eens serieus kijken of je geheugen wel goed is, en of het niet te hoog geklokt is.

    Ik zou verwachten dat zoiets toch al eerder bij de testers en insiders naar voren zou komen. Maar Windows heeft blijkbaar zoveel legacy in z'n code dat er door de vele configuraties toch steeds weer iets doorheenglipt.
    Hopelijk lukt het ze om snel een oplossing te bieden.

    Dit is precies waar de preview updates voor zijn. Je zet het handmatig aan in de wetenschap dat je dit soort dingen test voor Microsoft

    ja en dan moet je nog steeds zelf kiezen om ze te installeren

    En je wordt als leek altijd verteld alles up-to-date te houden. Denk niet dat een gemiddelde gebruiker door heeft dat dat kleine woordje preview in de naamgeving betekent dat je de boel maar beter niet kunt installeren.

    To access optional non-security preview releases, navigate to Settings > Windows Update > Advanced options > Optional updates, select from the available updates, and click Download and install.

    Jumping to conclusions. Ja er wordt aangeraden op updates automatisch te laten verlopen. Nee leken zullen niet perongeluk preview updates instellen of ze moeten daar specifiek naar opzoek gaan en moeten op advanced options klikken. Welke leek doet dat?

    Daarnaast zijn previews features die bijna gereleased worden in een volgende update. Het in geen geval een beta. Het zijn geen noodzakelijke security updates. Dat staat dus niet onder essential security updates.

    Leek en advanced options gaan niet samen.

    Preview is geen beta maar letterlijk een preview van wat kopen gaat. Doos loopt het mis, maar liever in preview een maar dagen of weken voor de launch dan in de final release update.

    Jumping to conclusions. Ja er wordt aangeraden op updates automatisch te laten verlopen. Nee leken zullen niet perongeluk preview updates instellen of ze moeten daar specifiek naar opzoek gaan en moeten op advanced options klikken.

    Je hoeft nergens op te klikken behalve "Windows updates" om deze update te zien met een grote Installeren knop

    Daarnaast zijn previews features die bijna gereleased worden in een volgende update.

    Dat blijkt, gelukkig ging met deze alles goed :)

    een leek opent niet zelf windows update... daar staat alles automatisch en dan komen de previews niet mee

    Kun je voorkomen dat er previews van updates in Windows update naar voren komen?

    Ja door NIET aan te klikken in het Windows Insider-programma deel van Updates dat je hieraan wilt deelnemen. Previews krijg je nooit zomaar. Gemiddelde gebruikers hebben hier ook niets te zoeken, want zij weten vaak niet eens wat ze moeten doen als er iets fout gaat en hoe ze dit moeten melden.

    Dit is dus niet waar, zoals velen hier al vermeld hebben. Ik doe niet mee aan het Windows Insider programma (sterker nog, de pagina in m'n settings doet het niet eens..) en ik zie deze Preview update gewoon klaar staan voor installatie.

    Previews krijg je dus wel zomaar aangeboden. Ja, sure, je moet zelf op installeren klikken, maar dat is een veel te kleine barrière aangezien er nergens een waarschuwing staat over wat deze update betekent en waarom het verstandig kan zijn deze niet te installeren.

    Er staat ook nergens uitgelegd wat deze update doet overigens, daarvoor moet ik zelf op zoek op Bing

    Ik sluit me aan bij wat @Gubbel zegt. De preview update kwam net tevoorschijn hier en ook ik doe niet mee aan een insider programma. Hopelijk bestaat er een policy die dit soort updates kan verbergen.

    Hoe vaak heeft een update bij jou in de afgelopen 10 jaar voor problemen gezorgd? Ik snap dat je previews niet wil installeren, maar is het niet een beetje overdreven om bij iedere Windows update een image te maken? Tenzij je dat dagelijks geautomatiseerd doet natuurlijk...

    Zelfs als het mis gaat kun je met Windows System Restore nog terug naar een moment voor de update, maar ik kan mij de laatste keer dat Windows door een softwarefout niet werkte niet herinneren. Een blue screen betekent tegenwoordig meestal dat je een hardwareprobleem hebt.

    Klopt maar ik denk dat ze alleen de hardware testen die Windows 11 proof en met Windows 11 drivers is verkocht. Er vallen dus al een behoorlijk aantal configuraties af. Naar mijn inzicht zijn het tegenwoordig veel minder configuraties dan vroeger het was toen ook gebruikelijker om je eigen PC inelkaar te sleutelen. Volgens mij zijn het aantal verschillende merken moederborden en uitgaven kleiner dan in het verleden.

    Maakt eigenlijk ook niets uit ze moeten gewoon goed testen. De gevolg schade voor bedrijven, overheiden en gebruikers is vele malen hoger dan dat ze het toch een beetje beter hadden getest. Snap ze wel testen kost geld veel branches kunnen niet zonder Windows dus klant gericht hoeft ook niet van toepassing te zijn.

    Misschien wel kosten / baten

    Gewoon triest dat dit nog steeds gebeurd!

    Ik kan met vrij grote zekerheid zeggen dat ik al zeker vijf jaar geen BSOD's meer gezien heb, op eender welke Windows draaiende computer hier thuis. In het geval van de BSOD in het artikel lijkt het dan ook het gevolg van een vrij specifieke situatie te zijn.

    BSOD´s ontstaan ten alle tijden door specifieke situaties, dus prijs je gelukkig, want het is en blijft treurig als het je gebeurd

    O, zeker, het is heel vervelend. Zeker wanneer het gebeurt tijdens je werk en er door die crash dingen corrupt raken. Maar ik moet zeggen dat ik er vroeger, ten tijde van Windows XP, veel vaker last van heb gehad. Windows is een heel stuk stabieler geworden, ook op systemen met "vreemde" configuraties.

    Gelukkig wel ja, voor productiviteit werk ik er ook met regelmaat mee. Kwa regulier webbrowsen gaat mijn voorkeur wel heel zeker uit naar linux.

    Blue screens heb ik ook niet meer gezien, maar gewoon het idee dat ze preview updates bij jan en alleman als optioneel erin zetten die dan dit tot gevolg hebben blijf ik not done vinden.

    Ik heb een msi mobo en deze update geïnstalleerd maar tot op heden niks geks gemerkt.

    Hier een 670 & AMD7900, het enige wat er mis ging was dat tijden het installeren t bleef hangen in de reboot? Hard resetten was de oplossing.
    Niks gezien wat betreft MS account, maar heb ook via OOShutup vrij veel uitgezet wat betreft MS services?

    Ik heb nog een B450 met daarop een 5800x3d, mogelijk dat het alleen nieuwere generaties betreft.

    Ben vooral benieuwd waarom MSI moederborden hier vooral last van hebben dan.

    Misschien voldoen die juist aan alle specificaties hahahaha

    Op mijn laptop kreeg ik gisteren toevallig na 2 jaar gebruik, en het installeren van een update mijn eerste bsod. Deze had de naam: faulty_hardware_corrupted_page

    Ik ben benieuwd of dit er ook mee te maken had.

    klinkt als een driver probleem

    Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

    Sources


    Article information

    Author: Vanessa Bennett

    Last Updated: 1704671042

    Views: 853

    Rating: 4.4 / 5 (49 voted)

    Reviews: 94% of readers found this page helpful

    Author information

    Name: Vanessa Bennett

    Birthday: 1932-02-08

    Address: 436 Rebecca Mill, South Emily, UT 33065

    Phone: +4032110330055924

    Job: Article Writer

    Hobby: Painting, Swimming, Bird Watching, Graphic Design, Raspberry Pi, Pottery, Drone Flying

    Introduction: My name is Vanessa Bennett, I am a skilled, dedicated, apt, Adventurous, steadfast, accessible, daring person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.